• Steen's Alternative
  • v/ Steen Andersen
  • Tlf.: +45 2679 4222
  • Mail:
 

Multitasking og nærhedssvigt

Af med jalousi - Steen Andersen NUForestil dig, at du står i en seriøs samtale med din bedste veninde. Du har udfordringer på job, som du gerne vil have hendes mening til. Hendes mobil giver lyd, hun har modtaget en sms. Efter ganske få sekunder har hun sin mobil i hånden for at tjekke, hvad der kom til hende. “Jeg venter da ikke besked”, siger hun forundret. 

Din kæreste og dig sidder på en lille intim cafe, hvor I får en hyggelig snak, en lækker kage og drikkevarer efter behag. Din kærestes mobil ligger og blinker, det kan I begge se. Han tager den midt i en af dine sætninger. “Det er bare en mail”, siger han.

  • Hvor synes du, at nærheden fra dine ledsagere er i disse to eksempler?
  • På hvilken måde synes du, dine ledsagere burde vise opmærksomhed?

Du sidder sammen med dit barn. I er ved at tegne små mænd og skæve streger. Dit barn er ved at fortælle dig om sin dag i børnehaven. Midt i en sætning fra dit barn, kan du høre din computer spørger dig om en chat….

  • Hvordan reagerer du i denne situation?
  • Hvor gør du af din opmærksomhed?
  • Havde det gjort nogen forskel, om det var din kæreste i stedet for dit barn?
  • Tror du, at du er bedre til at vise nærhed og nærvær, end dine omgivelser er?

Hvad multitasking gør

For dig, der regner med, at du er rigtig meget god til at multitaske, vil det nok komme som en overraskelse for dig, at hvis ikke du allerede er nået dertil, så vil du formodentlig på et tidspunkt erkende, at du ikke forstår at prioritere de informationer du vælger at bombardere hjernen med. Det er i alt fald et tydeligt kendetegn for mennesker, der er stærke til at multitaske. De vælger at prioritere alle informationer med lige værdighed og derfor bliver der ikke en reel skelnen mellem, hvad der er relevant og brugbart i modsætning til, hvad der er uvæsentligt og overflødigt.

En følgevirkning er, at det ikke længere er dig, der ejer teknologien. Du er blevet en slave af den, så den ejer dig. Årsagen er, at nyhedens interesse er med til at give dig et kick og jo mere nyt du kan få, jo flere kick vil du også opleve. Prisen du betaler er, at du ikke kan finde fokus og at du mister en del af din koncentrationsevne.

Hjernens oplevelse af multitasking

Selvom du tror, at din hjerne kan håndtere flere opgaver på samme tid, så er fakta at den kun kan arbejde med en enkelt bevidst opgave af gangen og derfor skifter den lynhurtigt mellem de opgaver, du forsøger at løse. At kalde det for multizapping, vil derfor være mere korrekt, da det svarer til hele tiden at skifte kanal på TV’et, hvor du skal huske hvad der er sket på den kanal, du ikke lige ser nu. Forestil dig, at du skal huske tre eller fire kanaler samtidig. Det er sådan hjernen oplever det, du udsætter den for.

Det betyder at du bruger unødig energi, da hjernen bruger energi til at skifte mellem opgaverne og til at lagre informationerne om de opgaver der er sat på pause. Hvis du i stedet koncentrerer dig fuldstændig om en opgave af gangen, vil du opnå en meget bedre koncentration, en langt større fordybelse, et meget bedre resultat og du vil tilmed føle dig mindre træt efterfølgende.

Multitasking er kun sundt for hjernen i korte perioder, da det kan være med til at skærpe opmærksomheden. Hvis du konstant multitasker bliver hjernen derimod stresset, mister evnen til at fokusere og du mister koncentrationsevnen.

Multitasking og jalousi

Med anvendt multitasking tjekker du måske mail flere gange dagligt også selvom du er i gang med et aftenspil inden det er sengetid for dit barn. Du skal lige omkring Facebook mens du laver mad sammen med dit barn. Du taler i telefon mens du skifter den lille. Alt sammen opgaver, der kan vente til du er færdig med din primære opgave, hvor du har samvær med barnet. Hvis nu, det var din partner, der gjorde dette, når han var sammen med dig, ville du så føle dig svigtet eller ville du blot acceptere, at det er sådan. Hvis du accepterer, gør det dig så til medafhængig?


 

Træthedssamfundet

af Byung-Chul Han

Bog: Træthedssamfundet

Den gode nyhed er, at det moderne menneske ikke længere er undertrykt. Den dårlige nyhed er, at det i stedet undertrykker sig selv.  Det moderne mennesker lever i et præstationssamfund, og når udbytning falder sammen med friheden til at præstere, bliver mennesket på én gang offer og gerningsmand. Og så kommer TRÆTHEDEN. Det nye præstationssubjekt bliver træt på en særlig måde: det bliver udmattet og udbrændt. Og det bliver syg på en særlig måde: det bliver deprimeret. Men trætheden indeholder også en anden mulighed, en anden måde at leve på. Der findes en langsommere måde; en mere meditativ måde. En måde, der ser mere på leg og mellemtider end multitasking og deadlines. Den måde skaber en ny slags træthed. Man er ikke udmattet – man er træt. Alt bliver mere mildt, man sidder og er døsig og blid og rolig i eftermiddagssolen, mens man taler med hinanden og ikke helt kan skelne overgangen mellem dig og mig. Her løsnes parenteserne omkring identiteten – man er ikke længere supermand, i træthedssamfundet kan man være sammen. Træthedssamfundet er et filosofisk essay af koreansk-tyske Byung-Chul Han, der er professor i Filosofi og Medieteori ved Staatlichen Hochschule für Gestaltung i Karlsruhe i Tyskland. I Tyskland er essayet indtil videre udkommet i 7 oplag, og det er solgt til udgivelse i flere andre lande. --- Om forfatteren Byung-Chul Han er født i Sydkorea, og han er professor i Filosofi og Medieteori ved Staatlichen Hochschule für Gestaltung i Karlsruhe, Tyskland. Han har skrevet adskillige bøger, bl.a. andet Heideggers Herz, Hegel und die Macht, Duft der Zeit og senest Transparenzgesellschaft. Med Træthedssamfundet udkommer han for første gang på dansk. Især Træthedssamfundet har skabt stor opmærksomhed omkring Byung-Chul Han, sikkert fordi hans stil er kortfattet og kontant, og fordi han med et levende sprog formår at gribe sin samtid i tanker og fængende begreber. Han beskriver således genkendeligt det moderne menneskes vilkår i de højtudviklede og tilsyneladende alternativløse kapitalistiske samfund.

Leverandør   Prisniveau *  
Logo: Gucca
 E-shop 88,- DirekteLink
Logo: CDON
 E-shop 99,- DirekteLink

* Pris er hentet fra leverandørens hjemmeside per oktober 2013

 

Savner du noget .. ?

Hvis du savner tekster eller værktøjer fra min tidligere hjemmeside eller du har forslag til udvidelser og forbedringer, er du velkommen til at skrive til mig, så det kan blive udbedret [ Skriv her ]

 

 
Besøg Din Intelligente Krop